Articole

Istoria fermoarului

Fermoarul este un dispozitiv pentru incheiat obiecte de imbracaminte, inceltaminte, genti, huse sau altele, compus din doua benzi de material prevazute cu dinti pe margine care sunt facuti sa se intersecteze, cu ajutorul unui cursor, astfel legand cele doua benzi intre ele.

Primul dispozitiv de acest fel a aparut in 1851, cand inventatorul masinii de cusut, Elias Howe, a patentat “Inchiderea continua, automata a hainelor”. El nu a incercat sa-l lanseze pe piata prea serios, astfel ca nu s-a bucurat de o mare recunoastere. Mecanismul lui Howe era mai degraba un cordon mai elaborat decat un adevarat fermoar.

Patruzeci si patru de ani mai tarziu, Whitcomb Judson a prezentat si el un dispozitiv de inchidere, numit “incuietoarea carlig”, foarte asemanator cu fermoarul inventat de Howe. Acest dispozitiv de inchidere era utilizat mai mult pentru fixarea pantofilor. Fiind primul care a scos produsul pe piata, Withcomb a ramas cunoscut drept inventatorul fermoarului.

O contributie insemnata la perfectionarea fermoarului modern a avut-o Gideon Sundback, un inginer care si-a dedicat timpul cercetarii si imbunatatirii acestor incuietori, iar in decembrie 1913 a proiectat primul fermoar modern.
In 1917, Gideon Sundback primeste brevetul pentru “fermoare separabile”. De asemenea, a inventat si masina de productie pentru fermoare, reusind astfel sa produca aproximativ 100 de metri de fermoar pe zi. Cele doua utilizari principale ale fermoarului in primii sai ani a fost inchiderea cizmelor si a pungilor de tutun.

In anii 1930 se lanseaza o campanie de vanzari de imbracaminte cu fermoar pentru copii. Campania incuraja folosinrea fermoarelor pentru a spori increderea de sine la copiii mici, fermoarele fiind usor de folosit, iar cei mici se puteau imbraca singuri. In 1937, fermoarul castiga lupta cu nasturele, designerii francezi folosind fermoar pentru pantalonii barbatesti.
Un salt considerabil pentru fermoare a fost momentul inventarii fermoarului detasabil, cu deschidere la ambele capete. Un exemplu de acest tip este fermoarul folosit pentru geci.

In prezent, exista nenumarate modele de fermoare, cu diverse utilizari: fermoare fixe sau detasabile, normale sau ascunse (invizibile), cu dintii spiralati, injectati sau metalici, fermoar metraj.
De asemenea, si cursorii folositi la inchiderea fermoarelor sunt de mai multe tipuri: cu autoblocare sau fara autoblocare, cu tragator simplu sau ornamental, reversibili, etc.

Sursa: www.cineainventat.ro, www.wikipedia.ro