Articole

Istoria dantelei

Arta fabricarii dantelei a aparut cu mult timp in urma. Locul de nastere a dantelei este in general recunoscut a fi Italia si unele zone din Belgia. Dantela a fost inventata pentru a satisface moda in permanenta schimbare. Interesul constant in realizarea unor obiectelor de vestimentatie mult mai atractive este responsabil de crearea acestor piese fine pe care astazi le intalnim sub denumirea de dantela clasica.

Fabricanti de dantela din VeniceGenoa si Milan au fost faimosi pentru arta lor in Italia. Inca inainte de sfarsitul secolului al XV-lea fabricanti de dantela din Venetia au devenit foarte faimosi pentru modelele lor geometrice complicate, care gradat au fost imbunatatite prin modele care reprezentau diferite animale sau fi-guri umane.

Fabricanti de dantela in timp au inceput sa realizeze modele in diferite culori si chiar modele de dantela realizate din aur sau argint.In Scotia arta fabricarii dantelei a inflorit sub Maria Stuart, care ea insasi a fost priceputa la realizarea dantelei. In Germania prima carte pentru fabricantii de dantela a fost publicata de catre Iogann Shartsensberger la Augsburg in anul 1534.

Istoria unei arte

 In Suedia primele articolele despre dantela sunt legate de numele St. Brigita din Vodsten, care a invatat calugaritele aceasta arta. Istoria dantelei in Rusia incepe in secolul XIII cand dantela era mult mai simpla si era caracterizata ca dantela plata. In secolul XVI in Rusia au inceput sa fie cunoscute multe tipuri de modele, iar in se-colul XVII apar o multime de descrieri ale tipurilor de dantela: „cub”, „arbori”, „creste”, „curcubeu” si multe altele.
In Franta, Catherine de Médicis a introdus dantela. Istoria dantelei incepe in Romania in jurul secolului XIV. In jurul secolului XVII costumele oamenilor bogati erau decorate cu dantela. A fost utilizata pentru producerea de: cravate, gulere, manusi, partea de sus a pantofilor, decoratii pentru trasuri, paturi, tronuri, mobila si altare. Aproximativ acum 200 de ani un barbat pe nume, Heathcote, a inventat o masina pentru fabricarea de dantela si in cativa ani cu ajutorul masinii s-a realizat dantela de buna calitate, mult mai rapid si mult mai ieftina.
Din aceasta cauza industria realizatorilor de dantela manual a inceput sa se prabuseasca.
www.9am.ro